Wat is de ideale ademhaling bij het bespelen van een blaasinstrument?

Als muzikanten en zeker als blazers horen wij vaak dat we diep moeten inademen en vanuit onze buik. Dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat nu eigenlijk? 

Om een antwoord op die vraag te krijgen, moeten we eerst weten wat er gebeurt bij het ademen. 

Ademen is essentieel om te overleven. We brengen noodzakelijke zuurstof in ons lichaam bij het inademen en we voeren afvalstoffen af bij het uitademen.

Het inademen kunnen we op 2 manieren:

-       Borstademhaling: we ademen hoger in, meestal ook sneller en daardoor ook oppervlakkiger. Bij het sporten of algemeen bij het leveren van een inspanning is deze ademhaling wel handig, we hebben voor een korte periode heel snel veel zuurstof nodig. Helaas komt deze ademhaling vaak onbewust de kop opsteken wanneer we in een stresserende situatie terecht komen, net op het moment dat we rustig zouden moeten zijn. (Denk maar aan een presentatie of concert)

-       Buikademhaling: Vanuit de buik, veel lager en dus ook bewuster. Over deze ademhaling moeten we nadenken. Automatisch zijn we op een ontspannen manier aan het inademen. Een belangrijke spier bij de buikademhaling is het middenrif, deze spier zet zich naar beneden uit waardoor de longen maximaal kunnen worden gevuld. De voordelen van een goede buikademhaling zijn oa.

• De zuurstofopname is beter

• Je hartslag en bloeddruk gaan naar beneden.

• Je kan bewust bezig zijn met ontspannen

• Je stress vermindert, waardoor je een beter gevoel hebt op het podium.

• Je zit lekkerder in je vel, je kan meer aan, zorgt voor meer zelfvertrouwen.

• Doordat het mogelijk is om deze ademhaling te controleren, kan je ook het uitademen bij het spel gaan beheersen.

 

Wat nu met muziek spelen? Rust en ontspanning hebben we nodig om alles onder controle te houden. Maar op zich is een concert spelen ook wel een inspanning… Het antwoord ligt dus ergens in het midden.

-       De buikademhaling zal ons de basis leveren die we nodig hebben om goed, gecontroleerd en gezond te spelen.

-       De borstademhaling zal ervoor zorgen dat we bij het leveren van een inspanning (vb. concert) voldoende alert zijn en op korte tijd voldoende zuurstof opnemen.

 

Studeer dus met de nadruk op het gebruik van de buikademhaling, op een concert gaan we dit als steun en fundament hebben om ten allen tijden gecontroleerd te blijven spelen. De borstademhaling zal vanzelf mee geactiveerd worden wanneer we de echte inspanningen moeten leveren.

Previous
Previous

Ontdek onze 30-Day-Challenge

Next
Next

Is les volgen bij ‘House of Musicians’ wat voor jou?