House of Musicians: Online leren voor muzikanten

House of Musicians staat sinds deze week online. Een idee om content voor muzikanten aan te bieden is iets waar Kaat, Bart, Bram en ikzelf in het verleden al meermaals voor samenzaten. 

Telkens wandelden we weg met een mooi idee maar bleef het daarna altijd akelig stil.

Corona als trigger

11 maart zaten we met Crossbones samen in het Grand Cafe van deSingel in Antwerpen om onze cd-opname te bespreken toen ik telefoon kreeg vanuit Nederland. De repetitie die de dag erna gepland stond in het teken van een wedstrijd, werd door het bestuur van mijn vereniging gecanceld. Het was het begin van de ene annulering na de andere. Corona zette de hele wereld on hold. 

Vandaag, … midden juni wordt er voorzichtig nagedacht over een heropstart van de muziekwereld. Hoe moet het nu verder? Welk lokaal is groot genoeg om 60 muzikanten te laten repeteren? Wanneer drinken we weer wat samen in de bar? Duidelijke antwoorden zijn er nog niet en het ziet er naar uit dat we een zomer zullen ingaan zonder één keer met z’n allen gerepeteerd te hebben.

Hierbij maakte ik me de bedenking dat de kans groot is dat veel muzikanten voor een lange tijd hun instrument niet zullen aanraken. 

Het is onduidelijk wanneer het muzikale leven opnieuw van start gaat. Toch is het zeer belangrijk om als muzikant fit te blijven door regelmatig oefeningen te doen. Dit werd ook de eerste insteek van House of Musicians. Kunnen we muzikanten online video’s aanbieden waarin een topmuzikant zijn dagelijkse inspeelroutines uitlegt?

House of Musicians

Met dit idee gingen we aan de slag en we vonden snel 4 topmuzikanten die zonder aarzelen een videoles opnamen. Niet evident, praat maar eens 20 minuten tegen een camera als je dat nooit gedaan hebt.

Het resultaat levert geen vlotte babbelaars of verkooppraatjes op maar video’s boordevol relevante en makkelijk toepasbare tips en tricks gebracht door ervaren en gepassioneerde muzikanten.

De bedoeling is om House of Musicians te laten uitgroeien tot de referentie van online bijleren binnen de klassieke muziek. Het moet de plaats zijn waar muzikanten, van liefhebbers tot professionelen, kunnen bijleren van ervaren muzikanten werkzaam in bekende orkesten of onderwijsinstellingen. Op hun beurt is het voor professionele muzikanten een nieuwe manier om hun kennis te delen.

Tot slot, wil ik jou vragen ons hierbij te helpen. Heb je vragen of feedback, mail ons gerust op info@houseofmusicians.eu. Want alleen met deze informatie kunnen wij ons platform optimaliseren en afstemmen op jouw noden.

Heel veel leerplezier en welkom bij House of Musicians

Pieter Vandermeiren

Previous
Previous

Is les volgen bij ‘House of Musicians’ wat voor jou?